KezdőlapRólunkEseményekSörvadászExtraLinkekKapcsolat

A játékot két játékos játssza, egymás ellen. A játékhoz egy hatos dominó készlet szükséges. (28 db 0-6 pont).

1. szabály:
A játék kezdetén és a későbbiekben újra osztáskor a dominó téglákat pontokkal lefelé fordítva meg kell keverni az óramutató járása szerint. A keverésben minden játékos részt vesz.

2. szabály:
A keverés után mindkét játékos felvesz egy téglát. Az a játékos kezd, akinél a nagyobb össz pontértékű tégla van. A játék kezdete előtt a felemelt téglákat vissza kell fektetni az asztalra, és újra meg kell keverni.
Példa: 4-4 tégla összesen nyolc pont, 1-6 tégla összesen hét pont, tehát a 4-4 téglát emelő játékos kezd.

3. szabály:
A keverés után mindkét játékos felemel 7-7 db téglát, melyeket pontokkal maga felé fordítva, élével az asztalra tesz. A kezdő játékos felemel további két téglát, melyeket nem néz meg, hanem az asztal félreeső részén pontokkal lefele fordítva elhelyez (talon). Ez a két tégla az adott játékban kimarad.

4. szabály:
A kezdő játékos bármelyik, kezében lévő téglát kijátszhatja úgy, hogy a pontokkal felfelé az asztalra helyezi. Amennyiben a következő játékosnak van olyan téglája, amelyiknek egyik oldalán azonos pont érték van, mint a fekvő tégla tetszőleges oldalán, akkor azt mellé fektetheti. Ha például a kezdő tégla 6-1, akkor a játék folytatható 6-bármi, vagy 1-bármi téglával.
Példa: Kezdés 1-6 ,folytatás 1-61-4 ,tovább 1-61-42-4 ,következő6-51-61-42-4.

5. szabály:
Ha a soron következő játékosnak nincs megfelelő dominója a folytatáshoz, akkor az asztalon fekvő téglákból (kivéve a talon) addig kell újabb téglákat felemelnie, amíg lerakható dominót nem talál. A játék akkor folytatható, ha a soron következő játékos szabályosan tett. A játékos a sorba illeszkedő téglát a felemelés után azonnal leteheti, de ha úgy látja, hogy számára előnyös, hogy az asztalról téglákat gyűjtsön, akkor tetszőleges számú dominót maga elé tehet. A játék folytatásához lettet téglának nem feltétlenül az utoljára felemeltnek kell lenne.

6. szabály: Amennyiben úgynevezett dupla kerül kijátszásra, akkor az keresztbe kerül a többi dominó mellé. A további téglák ezt szabályosan követik.
Példa: kezdés  2-5 folytatás 2-52-2  tovább 2-52-22-3 következő 2-52-22-35-3.

7. szabály:
Az elsőnek az asztalra letett dupla az úgynevezett „forgó”. A forgónál lehetőség van a téglasort keresztben is folyatni. Ekkor a téglasornak négy vége lesz. A további duplák nem folytathatók keresztben.
                                                                                                                    1-2           
Példa:  2-52-22-3. folytatás  2-52-22-3. folytatás 2-52-22-3..
                                                                      6-2                                         6-2

A parti vége :
Az a játékos nyeri meg a játékot, akinek előbb elfogynak a kezéből a dominó téglák. Ekkor bejelenti a „DOMINÓ”-t. A soron következő játékos ebben az esetben többet nem tehet. A vesztes kezében lévő pontok értékét, a legközelebbi öttel osztható számra kerekíti, és a nyertes felírja magának. (Példa: Hét pont esetén ötre történik a kerekítés, tizenhárom pont esetén tizenötre, két pont esetén nullára). Amennyiben a játék megakad, mert a talonon kívül minden tégla felhúzásra került, és egyik játékos sem tud szabályosan tenni, akkor mindkét játékos megszámolj a kezében lévő pontokat, ezeket kivonják egymásból, ezután kerekítenek és a nyertes felírja a nyereményét.

A versenydominót ugyanúgy kell játszani mint a gyerekdominót azzal a különbséggel, hogy minden letétel után össze kell adni a letett dominó sor két (három, vagy négy) végén lévő dominók pontértékét. Ha a pontok öttel oszthatóak, akkor annyi pontot írhat a játékos, ahányszor megvan az öt az összeadott pontokban.

A keresztbe fordított (duplák) kétszeres értékkel szerepelnek, ha a sor végén vannak.  Ha a forgónál szereplő téglánál (először letett dupla) valamelyik játékos új dominó sort indít, akkor három, illetve négy vége lesz a dominó sornak.

Az elsőnek letett tégla két vége is lehet számít:
  • Öt pontot ér tehát az  elsőnek letett 0:5 vagy 1:4 vagy 2:3 tégla
  • Tíz pontot ér a dupla ötös 5:5 vagy a 4:6.
  • A játék végén a kézben maradt dominókat ugyanúgy összeszámolják és a nyertes kapja a pontot.

      KEZDŐLAP   RÓLUNK   ESEMÉNYEK   SÖRVADÁSZ   EXTRA   LINKEK   KAPCSOLAT            Copyright 2010 © E.B.S.Ö.M. Bt.