KezdőlapRólunkEseményekSörvadászExtraLinkekKapcsolat


  • Az E.B.S.Ö.M. címer kettős pajzs alakú, követve Budaörs címerének alakját.

  • A négy vörös és négy ezüst sáv Magyarország címerére utal.

  • A váltakozó nyolc zöld, és nyolc arany oszlop a tizenhat alapító tagot jelenti.

  • A belső pajzson Budaörs szimbóluma az Odvas hegy, rajta a társaság mennyei patrónusa által épített remete kápolna.

  • A címer alsó mezőjében, az E.B.S.Ö.M. tevékenységét jelképező, kék sörfőző víz alapon, kicsorduló saját sörrel teli korsó, melyeket kétsoros tavaszi arany árpakalászok öveznek, és fűszeres komlótobozok díszítenek. A címer felett a felirat E.B.S.Ö.M. (Első Budaörsi SÖrcsap Működtetető baráti társaság.)

EBSOM címer

E.B.S.Ö.M. címer

KIS CÍMERTAN

   A címerek olyan pajzsra helyezett, mértani formákból és stilizált képekből meghatározott szabályok szerint megszerkesztett, örökölhető vagy tartós használatú színes jelvények, amelyek tulajdonosaik – természetes és jogi személyek – azonosítására szolgálnak.

   A címerek a XII. században Nyugat-Európában alakultak ki és a lovagi fegyverzet fő elemeit jelenítik meg, például pajzs, sisak, sisakdísz.

   A címerpajzs alakja az élő heraldika korában a valóban használt pajzsformákat utánozza, míg a hanyatló heraldika korában egyre inkább dekoratív elemmé válik.

   A heraldikai mázak két csoportra oszthatók: fémekre és színekre. A heraldika két fémet használ: az aranyat és ezüstöt, amelyet a sárga és fehér szín helyettesítheti. A korai heraldika négy színt használt: ezek a vörös, a kék, a zöld és a fekete, amelyekhez később további színek társultak, illetve a címerképeket természetes színeikben is alkalmazták.

   A heraldika színszabályai szerint egy színnek csak egy árnyalata használható egy címerben. Ugyanilyen fontos szabály, hogy színre szín, vagy fémre fém nem kerülhet. A címerábrák két csoportra oszthatók: mesteralakokra és címerképekre. A mesteralakok a címerpajzsnak a mértani vonalakkal történő, szabályos felosztása során jönnek létre. Az osztóvonal lehet egyenes, hullámos, fodros, felhős, fogas, lépcsős, ormós, mankós, stb.

   A pajzs vízszintes vonallal való osztása a vágás, függőleges vonallal való osztása a hasítás, haránt vonallal való osztása a szelés.

   A címerképeket három nagy csoportra szokás osztani: valóságos és képzeletbeli élőlények, természeti képződmények, ember alkotta tárgyak.

   Az ember alkotta tárgyak közül leggyakoribbak a fegyverek, a mesterségekhez tartozó eszközök, használati tárgyak, mezőgazdasági eszközök.

(Forrás: heraldika.hu)


      KEZDŐLAP   RÓLUNK   ESEMÉNYEK   SÖRVADÁSZ   EXTRA   LINKEK   KAPCSOLAT            Copyright 2010 © E.B.S.Ö.M. Bt.